Buďte vidět!

Nezavazí, mohou být stylové a i přesto zachraňují životy. Ano, mluvíme o reflexních prvcích. Od roku 2016 jsou dokonce na neosvětlených komunikacích povinné. Nezáleží, jestli se rozhodnete pro reflexní oděv, vestu, pásek nebo přívěsek, důležité je být vidět.

 
V případě, že se pohybujete na neosvětlené komunikaci, může být malý pásek na rukávu rozdíl mezi životem a smrtí. Průměrný řidič potřebuje přibližně 180 m na provedení bezpečného úhybného manévru. Na příklad ve žlutém nebo bílém oblečení jste vidět na 30 m, maximálně na 50 m, a to nemusí být dostačující. Kdybychom se bavili o tmavším oděvu - modrém, červeném, černém nebo i šedém - řidič vás uvidí na přibližně 20 m.
Ve vyšší rychlosti tedy již nemá šanci jakkoli reagovat, snad pouze sešlápnout brzdový pedál a modlit se ke všem svatým.
Jeden správně umístěný reflexní prvek je vidět až na 200 m. To je dostatečná vzdálenost pro reakci i ve vyšší rychlosti nebo za snížené viditelnosti.

Když vynecháme výše uvedené a stále byste chtěli riskovat, je zde věc druhá, zákon.
Od roku 2016 je v platnosti novela zákona o silničním provozu 361/200 Sb., která ukládá chodcům povinnost označit se minimálně jedním reflexním prvkem při snížené viditelnosti a mimo obec. V případě nedodržení vám hrozí pokuta 2000 Kč na místě a až 2500 Kč ve správním řízení.

ilustrace-reflex